//
Actualiteit, Buitenland

¡Viva la república! Of toch niet?

In Barcelona kwamen duizenden mensen, onder wie veel jongeren, op straat om een republiek te eisen. (© Flickr/Rafa Sanchis Albelda)

In Barcelona kwamen duizenden mensen, onder wie veel jongeren, op straat om een republiek te eisen. (© Flickr/Rafa Sanchis Albelda)

Na Albert en Beatrix is het ook in Spanje zover: de koning treedt af. In het land van de sangria kwamen mensen, onder wie veel jongeren, massaal op straat: tegen de monarchie, voor de republiek.

door Gunther Malin

Krijgen we in Spanje binnenkort een scenario zoals in Italië in 1946, toen het Italiaanse volk in een referendum (nipt) de monarchie opdoekte en voor een republiek koos? Als we de Spaanse pleinen mogen geloven wel. Volgens berichten van onder meer The Guardian kwamen in Barcelona en Madrid alleen al tienduizenden mensen op straat om een gelijkaardig referendum te eisen, kort na het nieuws van de troonsafstand van Juan Carlos. Als het van hen afhangt, hoeft troonopvolger Felipe zijn kroon zelfs niet op te blinken.

Wat alvast opviel in de protesterende menigte waren de vele jonge gezichten. Betekent de nieuwe generatie — dé toekomt volgens Juan Carlos — meteen ook het einde van zijn monarchie? Of zijn er onder de jongeren ook nog voorstanders van het koningshuis? Een sluitend antwoord op die vragen is moeilijk te vinden, maar de jonge Spanjaarden die wij spraken (allemaal afkomstig uit Noord-Spanje), zijn wel met de discussie bezig. En opvallend: zo republikeins de pleinen kleurden, zo onbeslist lijken ze jongeren.

Teren op status

“Het waren inderdaad voor een groot deel jongeren die op straat komen tegen de monarchie”, vertelt Alejandro (21), die radiologie studeert. “De oudere mensen hebben al veel langer een koning gekend en zijn misschien niet zo tuk op verandering.” En die jonge mensen vragen dan blijkbaar om een referendum, in de hoop Spanje opnieuw om te vormen tot een republiek na zo’n 35 jaar monarchie. “Ook al is reeds verschillende keren bewezen dat dat hier niet werkt”, merkt Laura (26), die ook nog studeert, fijntjes op.

‘Het is al verschillende keren bewezen
dat een republiek in Spanje niet werkt’
Laura (26)

Wanneer de jonge Spanjaarden de vraag krijgen of ze bezwaren hebben tegen het koningshuis, volgt vaak eenzelfde antwoord als in België. “Ik heb er geen probleem mee om een koning te betalen met belastinggeld”, zegt Miguel (24), al maanden op zoek naar werk. “Maar dan enkel hem en niet zijn hele familie.” Alejandro ziet het zo: “Ik heb het moeilijk met mensen die teren op een status die een ‘normaal’ persoon nooit kan bereiken. En een koningshuis kost veel geld. Een president werkt er tenminste hard voor.”

Doofpot

Behalve het prijskaartje van de monarchie, steken ook de strapatsen van hun ex-koning bij de jongens. Dat is meteen nog een belangrijke reden waarom ze hun koningshuis toch met enig argwaan benaderen. “Juan Carlos heeft na de dictatuur veel voor Spanje gedaan”, steekt Miguel van wal. “Maar dat is ook het enige dat hij gedaan heeft. Toen zijn dochter en schoonzoon ons bestalen, heeft hij zijn mond gehouden en het in de doofpot proberen te stoppen.”

‘Juan Carlos heeft na de dictatuur veel voor Spanje gedaan.
Maar dat is ook het enige’
Miguel (24)

Eenzelfde geluid klinkt bij Alejandro. “Juan Carlos ging op olifantenjacht, profiteerde van onze maatschappij en gebruikte belastinggeld voor zijn uitspattingen en dure reizen. Zijn zoon Felipe lijkt op het eerste gezicht wel een degelijk man, maar we zullen zien of dat zo blijft na de troonwissel.” Terughoudendheid die we niet terugvinden bij Laura. “Hij is goed voorbereid”, zegt ze, “en ik ben ervan overtuigd dat hij ons goed doorheen de crisis zal leiden.”

Symbool van unie

Maar welke keuze zouden de jonge mensen nu maken, mocht het tot een referendum komen? “Ik hoef geen republiek”, aldus Miguel, “want dan is de president toch maar een marionet van de rechtse politieke klasse. De nieuwe koning, Felipe, lijkt me een degelijk man. Dus… Ole, Felipe!” Ook Laura trekt de kaart van een nieuwe monarch. “Het koningshuis is een symbool van een unie. En dat kunnen we gebruiken met die regio’s die zich willen afscheiden, zoals Catalonië.”

‘Republiek of monarchie: geen van beide systemen is perfect.
Ik kan geen keuze maken’
Alejandro (21)

Bij Alejandro slaat de twijfel toe wanneer we hem voor de keuze stellen. “Wat mij betreft is van alle bestuursvormen de democratie zonder monarchie de beste. Maar anderzijds kan je in een republiek ook corruptie hebben, en misschien nog meer dan bij een koningshuis, want die zijn maar met enkelen. Aangezien geen enkel systeem perfect is, zou ik voor geen van beide kiezen.”

Op de valreep krijgen we toch nog een duidelijke pro-republikeinse mening toegestuurd. En niet door een twintiger. Nee, deze dame is al 69 jaar, maar werkt nog steeds als poetsvrouw. “Ik wil een republiek, omdat ik zelf wil kiezen wie ons leidt”, zegt Teresa stellig. “Een monarch is gewoon de zoon of dochter van. En Felipe is een goed persoon, maar als je bedenkt dat zijn oudere zus evengoed koningin had kunnen worden… Dat was pas een ramp geweest.” En ze poetst zacht brommend verder.

* Achternamen zijn bekend bij de redactie.

© 2014 – C.H.I.P.S. StampMedia – Gunther Malin

Advertenties

Over Gunther Malin

Nationaal eindredacteur bij 'Het Laatste Nieuws' en journalist.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 57 andere volgers

Advertenties
%d bloggers liken dit: