//
België, Opinie

(Opinie) Achtervolgingswaanzin van de GAS in Herentals

vuilnisbak herentals gas-boete

Foto Flickr: Bruno Alves

Een dame uit Herentals dreigt een GAS-boete te krijgen omdat ze vier bankuittreksels weggegooid heeft in een openbare vuilnisbak. Een ambtenaar vond de papiertjes tijdens zijn dagelijkse afvalexpeditie en opende een grootschalig onderzoek.

door Gunther Malin

Het is weer zover. Steevast is er een ambtenaar die vindt dat het tijd is om nog eens zot te doen en komen de GAS-boetes nog eens in het nieuws. Plaats van de feiten deze keer: Herentals. In juni van dit jaar vindt een ambtenaar vier bankuittreksels in een openbare vuilnisbak en opent een dossier voor sluikstorten, meldt ‘Het Laatste Nieuws‘. Maar dat is niet voldoende: de vaststeller start een onderzoek naar ‘het afvalpatroon’ van de dame in kwestie.

Dit specifieke geval werpt, opnieuw, heel wat vragen op bij de manier waarop lokale besturen omgaan met de macht die de GAS hen geven. Vragen die de overheden steevast afdoen als onterechte kritiek of riooljournalistiek. Een hand in eigen boezem weigeren ze echter te steken.

War on trash

De stad Herentals, bestuurd door sp.a en CD&V, laat haar ambtenaren regelmatig openbare vuilnisbakken doorzoeken op huishoudafval. Vinden ze identiteitsgegevens, dan starten ze automatisch een dossier op. Een hele klus, maar Herentals kreunt nu eenmaal onder een waar sluikstortprobleem. Althans, dat wil de sanctionerend ambtenaar van de stad ons doen geloven in Het Laatste Nieuws. “Heel wat inwoners deponeren hun huisafval in openbare vuilnisbakken”, klinkt het.

Laten we eens kijken hoe groot het probleem echt is. De ‘war on trash’ leidde in 2012 tot 95 sancties voor sluikstorten, 61% van het totale aantal GAS in de stad. De stad telde vorig jaar bijna 27.500 inwoners. Als we ervan uitgaan dat de sancties enkel naar Herentalsenaren gingen, dan betekent dat dat 0,34% van alle inwoners beboet is voor sluikstorten. 0,34%. Juridisch gezien mag afval doorzoeken legaal zijn, proportioneel is het in deze alvast niet.

Bedenkelijke basis

Ook de inbreuk zelf werpt vragen op. Mevrouw Baum wordt beschuldigd van sluikstorten op basis van het artikel dat stelt dat geen huishoudelijk afval gedeponeerd mag worden in openbare vuilnisbakken. Enkel vuilnis van ter plaatse geconsumeerde goederen mag daar weggegooid worden. De vraag die meteen rijst, of zou moeten rijzen: kan je vier papiertjes beschouwen als huishoudelijk afval? Je vindt een vergeten papiertje in je broekzak en je gooit dat snel in de vuilnisbak die je net passeert: heel normaal, toch?

Een bedenking die gepareerd wordt door de stad, want de ambtenaar kon niet weten dat mevrouw Baum slechts enkele papiertjes had weggegooid. Dat de bewijsstukken los in de bak lagen en dus niet in een (half)gesloten zak, kon nochtans een eerste aanwijzing geweest zijn. Dat de papieren vlak bij een bank weggegooid waren, en dus ‘ter plaatse geconsumeerd zijn’, kon ook nog aanleiding gegeven hebben tot kritisch denken. Maar dat blijkt geen vereiste te zijn bij de aanstelling van de vaststellende ambtenaren.

Wat ook verbaast, is het onderzoek dat de ambtenaar op eigen houtje instelde. Hij achterhaalde dat mevrouw Baum samenwoont met haar dochter en hij besloot na te gaan hoeveel vuilnis het gezin buitenzet voor de ophaling en stelde een ‘afvalpatroon’ op, zonder in dialoog te gaan met het gezin. Vermeld het woord ‘dialoog’ en de ambtenaren horen het donderen in Keulen. Maar goed, zijn besluit: te weinig afval dat te onregelmatig buitengezet wordt en dus moeten de vrouwen wel aan sluikstorten doen. Zo weinig mogelijk afval produceren is voortaan een bewijs van sluikstorten en niet van milieubewust zijn. Al had de vrouw, toegegeven, de bankuittreksels ook niét kunnen afdrukken, dat was nog milieubewuster geweest

Gefundeness Fressen

Mevrouw Heylen spreekt op basis van de 0,34% over een groot probleem, maar slaagt er wel in dit dossier te relativeren. “Als blijkt dat wij een vergissing hebben begaan, verdwijnt de zaak”, klinkt het. Het siert haar dat ze de deur naar seponering op een kier zet. Maar ze gaat voorbij aan het feit dat ondertussen de burger wel door de hele mikmak van papieren en verweren moet gaan. Én dat de ambtenaar zijn bevoegdheden als vaststeller wel heel breed interpreteert door te blijven graven tot hij een grotere stok vindt om de hond te slaan. “Gefundeness Fressen, letterlijk en figuurlijk”, schaterde Justitiewatcher Jan Nolf, toen ik hem het verhaal vertelde. Achtervolging in plaats van vervolging.

De afgelopen maand heb ik met verschillende burgemeesters gepraat over hun standpunt omtrent GAS in hun stad of gemeente. En regelmatig hoorde ik kritische geluiden. Zoiets valt alleen maar toe te juichen. Op zo’n moment is het echter een, frustrerende, reality check wanneer het systeem toch nog misbruikt blijkt te worden. Willen de beleidsvoerders dat de kritiek op de GAS stopt, dan moeten ze voor eigen deur vegen. Ze zouden de media dankbaar moeten zijn om de aanzet te (blijven) geven tot debat en reflectie. Jammer genoeg kiest de regering steevast, zoals met de nieuwe GAS-wet, voor een aanmoediging van het huidige beleid.

’t Is dus gebeurd: de GAS-boetes komen nog maar eens in het nieuws met een belachelijk, absurd, pietluttig dossier. En dat terwijl ik onlangs de les werd gespeld door een sanctionerend ambtenaar van de provincie Vlaams-Brabant over de manier waarop media omgaan met de GAS: ze worden altijd maar in het absurde getrokken. Dat de gemeenten en steden er zélf blijven in slagen het systeem belachelijk te maken, beseffen de ambtenaren en beleidsvoerders niet. Achtervolgingswaanzin ten top.

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia – Gunther Malin

Advertenties

Over Gunther Malin

Nationaal eindredacteur bij 'Het Laatste Nieuws' en journalist.

Reacties

3 gedachtes over “(Opinie) Achtervolgingswaanzin van de GAS in Herentals

 1. Toch een paar kanttekeningen bij het artikel: Als inwoner van Herentals merk ik regelmatig hoe die publieke vuilbakjes als sluikstort gebruikt worden om zo de ‘Diftarkost’ te ontlopen. Vaak zijn het dan nog niet eens de armsten die hier misbruik van maken en men schroomt ook niet om zakjes huishoudelijk afval aan de voet van het bakje te dumpen als het bakje zelf vol zit. Dit heeft tot gevolg dat de stadsdiensten meer dan gebruikelijk moeten uitrijden om de bakjes te legen, wat uiteindelijk op de rekening van elke Herentalsenaar komt. Dat de stadsdiensten alles in het werk stellen om de identiteit van de plegers te achterhalen lijkt me op zijn minst een daad van goed bestuur. Voor zover vandaag bekend is de vrouw waarover het hier gaat nog steeds niet beboet. Ze werd bevraagd omdat de ambtenaar via haar rekeningafschriften haar identiteit kon achterhalen. Dat hij voorafgaandelijk haar afvalpatroon onder de loep nam, lijkt me ook maar normaal. Wat is dan hier het probleem? Volgens mij helemaal niks. Men kan op alle slakken zout leggen maar zolang burgers niet zelf de discipline kunnen opbrengen om verantwoordelijk om te gaan met hun eigen afval, zullen dit soort akkefietjes regelmatig opduiken. Hoe kan die ambtenaar (die ook maar zijn werk doet) weten of de dame in kwestie enkel een paar afschriften achterliet en niet verantwoordelijk was voor de rest van wat er in die bak zat? Door een onderzoek in te stellen, inderdaad. Men kan zich bovendien de vraag stellen hoe logisch het is om bankafschriften in een publieke vuilbak te gooien terwijl elk bankkantoor (ook Belfius waar de vrouw zogezegd vandaan kwam) over een papierbak beschikt om overbodige formulieren in achter te laten, al lijkt het me nog logischer om die afschriften mee naar huis te nemen en daar bij het oud papier te gooien. Men hoeft toch geen Einstein te zijn om te weten dat het niet slim is om persoonlijke gegevens tussen (al dan niet) andermans sluikstort te droppen!
  Als fietser heb ik jarenlang een bosweggetje gebruikt dat een beetje afgelegen ligt maar erg handig is om een paar km af te snijden. Na de invoering van het Diftar-systeem bleken de struiken van langsom meer en meer misbruikt te worden om zakken afval kwijt te raken. Vandaag mijd ik dit paadje uit angst om met de vinger gewezen te worden of aangesproken en verdacht te worden van sluikstorten. Is dit een gevolg van die absurde GASboetes? Nee dit is een gevolg van het onvermogen van sommigen om de verantwoordelijkheid te dragen voor hun eigen consumptiegedrag. Dat de stadsdiensten er alles aan doen om daar paal en perk aan te stellen, zouden we moeten toejuichen in plaats van af te keuren.

  Geplaatst door GiVanrO | 10 oktober 2013, 10:55 am
  • Bedankt voor je reactie.

   Wat mij opvalt hier (en ook in reacties die ik las op het nieuwsbericht gisteren) is de : “Na de invoering van Diftar…” en dan een uitleg waaruit blijkt dat vooral dan de problemen met afval toegenomen zijn. Wat houdt de stad tegen om het systeem te herdenken? Het klinkt mooi en eerlijk: betaal per kilo afval die je produceert (of welke maat er ook gehanteerd wordt). Maar uiteindelijk blijken de perverse effecten groter. Ik begrijp ook niet meteen waarom Diftar eerlijker is dan gewone vuilniszakken. Iemand die weinig afval produceert zal met 1 zak veel langer doen, dan iemand die veel produceert. En automatisch zakken de kosten dan ook. En dan is de nood om te sluikstorten misschien ook kleiner, want bon, de zak wordt nu toch gebruikt.

   Het lijkt allemaal goed bestuur wanneer problemen aangepakt worden met GAS, maar vaak vergeten de besturen eerst eens na te denken over de oorzaken van het probleem. Na Diftar ineens meer sluikstort? Dan ligt dat misschien aan Diftar en niet (of minder) aan de mensen. Toch halsstarrig verder inzetten op Diftar en intussen jagen, want (sorry) daar lijkt dit detectivewerk op voor een buitenstaander, op sluikstorters lijkt eerder op winst te willen halen bij zo veel mogelijk mensen.

   Dat de stadsdiensten alles in het werk stellen om (potentiële) sluikstorters te vatten — en wel zeer veel moeite doen — wanneer het Diftar-systeem de problemen nog lijkt te vergroten, is geen teken van goed bestuur. Het is een teken van lui bestuur.

   Geplaatst door Gunther Malin | 10 oktober 2013, 11:45 am
   • Ben het met u eens dat heel dat Diftarsysteem minder zaligmakend is dan besturen graag laten uitschijnen. Heb ook al via mail aanmerkingen gemaakt bij de hoera-berichten over de gunstige effecten van Diftar en het -volgens hen- toenemende milieubewustzijn. Voor alle duidelijkheid: ik ben in deze ook maar een toeschouwer en weet niet of een terugkeer naar het oude systeem zonder prijsdaling enig effect zou hebben, zelfs dan zullen er vast nog wel een aantal mensen die bakjes misbruiken, volgens mij. Wat die verwijzing naar ‘detectivewerk’ betreft: geef toe dat de vrouw het hen wel erg makkelijk heeft gemaakt door die bankafschriften. In een ideale wereld zou dit allemaal niet nodig zijn, alleen bestaat de ideale wereld niet. Behalve op VIER dan..

    Geplaatst door GiVanrO | 10 oktober 2013, 12:45 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 57 andere volgers

Advertenties
%d bloggers liken dit: