//
België, Opinie

(Opinie) Regering beloont intolerantie

Gas? Nee bedankt!

Foto: Liga voor Mensenrechten

Het voorstel om de minimumleeftijd voor een GAS-boete te verlagen tot 14 jaar ligt op de tafel in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Naar alle waarschijnlijkheid wordt dat — na verder debat na de paasvakantie — goedgekeurd.

door Gunther Malin

Vorig jaar bracht Stampmedia een tijdschrift uit gewijd aan de Gemeentelijke Administratieve Sancties. Het debat errond werd geopend en ging een goede maand mee. Daarna viel het, met ongetwijfeld grote vreugde bij de politici, opnieuw stil. Ondanks alle inspanningen van talrijke verenigingen.

De reactie — of de afwezigheid ervan — van de regering en de ministertop op de bedenkingen van jeugdorganisaties en andere verenigingen, zoals de Liga voor Mensenrechten, is tekenend voor de geest van de GAS-boetes. Asociaal en ondemocratisch.

De GAS-boetes nog maar eens uitbreiden is niets meer dan een bekrachtiging van de groeiende intolerantie. Elke mogelijke bron van ergernis moet weggenomen worden, want ochotocheire er mocht maar eens iemand zich ergeren aan een kind dat te luid lacht. De gemeente Landen plant een nieuwe speeltuin in het 7 ha grote domein De Beemden. Eén inwoner – één — diende klacht in. Zijn argument? “De speeltuin bevoordeelt jonge bezoekers en discrimineert dus de ouderen”, aldus zijn advocaat in ‘Het Laatste Nieuws’. “Het park moet van iedereen zijn.” En kijk! GAS-boetes voor kinderen vanaf 14 jaar, schitterend toch? Bedankt, federale regering!

De kinderen worden steeds vaker terug in huis gejaagd of bij elkaar gedreven op pleintjes die (nog) niet jeugdvrij gemaakt zijn. Kunnen ze hun energie niet kwijt op hun kamer, dan krijgen ze medicijnen tegen ADHD. Staan ze gezellig te tateren en te grappen op het Kerkplein, dan krijgen ze een GAS-boete of een hervormingstraject. En oh ironie, de regering ‘debatteert’ over de leeftijdverlaging net op ‘Buitenspeeldag‘. Wat een gevoel voor humor. Deze speciale dag moet de tolerantie voor spelende kinderen verhogen. Waarom zou een mens in godsnaam toleranter worden als hij van zijn ‘leiders’ voortdurend het signaal krijgt dat er niets onwenselijkers is dan een spelend kind in de straat? Wat een mop.

En dan zijn er natuurlijk nog de gebruikelijke dooddoeners als “Steeds meer kinderen belanden in de criminaliteit. Kort aan de lijn houden!” Dat cijfers aantonen dat die evolutie geenszins bestaat, doen ze al even simpel af met “Met statistiek kan je alles bewijzen.” Maar zelfs al mocht dat zo zijn, zijn GAS-boetes dan de correcte reactie? Moet men élke vorm van jeugdig gedrag criminaliseren? Men zou beter de voedingsbodem voor mogelijk onwettelijk gedrag wegnemen. Investeer in jeugdlokalen en begeleiding. Haal kinderen op een goed doordachte manier terug op straat. Waarom kunnen jongeren en ouderen niet harmonieus samenleven op hetzelfde plein? Moet het echt het een of het ander zijn?

Tenslotte een oproep aan dé vertegenwoordiger van de Vlaamse jeugd op regeringsniveau: de Vlaamse minister van Jeugd, Pascal Smet. Waar is uw stem in dit debat? De jongeren hebben geen baat bij of nood aan gekonkelfoes in achterkamers of zeldzame vage interviews. Zij hebben u op de voorgrond nodig. In de gazetten, op televisie en op de radio. Interpelleer minister Milquet openlijk. Vraag haar publiekelijk om uitleg. Laat de jeugd nu toch eens zién dat u ermee bezig bent.

Of staan zij er nu echt helemaal alleen voor?

© 2013 – C.H.I.P.S. Stampmedia – Gunther Malin

Advertenties

Over Gunther Malin

Nationaal eindredacteur bij 'Het Laatste Nieuws' en journalist.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 57 andere volgers

Advertenties
%d bloggers liken dit: