//
Activisme, Actualiteit, België

TegenGAS is meer dan actie

Een gloednieuwe beweging in België die er naar streeft jong en oud samen te brengen in een campagne tegen de GAS-boetes. (Foto: TegenGAS)

Een gloednieuwe beweging in België die er naar streeft jong en oud samen te brengen in een campagne tegen de GAS-boetes. (Foto: TegenGAS)

TegenGAS is een gloednieuwe beweging die gegroeid is uit een betoging in Gent eind vorig jaar tegen de uitbreiding van het GAS-beleid in de stad. De respons was massaal en de jongeren besloten dat het verzet tegen de sancties niet beperkt kon blijven tot een eenmalige actie.

door Gunther Malin

De betoging werd georganiseerd door de Actief Linkse Scholieren en Studenten (ALS), maar TegenGAS wil meer zijn dan een actiecomité. “We voelden dat het nodig was om met een echte campagne te beginnen, want die sancties zullen ons blijven achtervolgen. Een campagne die zich niet beperkt tot Gent, maar die ook mensen in de kleinste gemeenten bereikt”, klinkt het bij Mathias Vander Hoogerstraete, woordvoerder van TegenGAS.

TegenGAS wil naast campagne voeren ook een platform bieden voor mensen – jongeren en volwassenen – en verenigingen die een probleem hebben met de sancties. Zij kunnen immers niet terecht bij de traditionele politieke partijen. “We stellen vast dat zowel de meest rechtse coalitie, zoals het stadsbestuur in Antwerpen, als de meeste linkse, zoals in Gent met sp.a en Groen, het GAS-beleid wil uitbreiden”, aldus Vander Hoogerstraete.

Criminalisering

“Naast actievoeren, willen we de logica achter de GAS-boetes aanklagen”, vertelt Vander Hoogerstraete. “Het GAS-beleid criminaliseert maatschappelijke problemen. Een werkloze jongere die rondhangt op straat, wordt bestempeld als crimineel. De repressie van de GAS neemt zo de symptomen weg, maar het probleem aan de basis blijft bestaan.”

TegenGAS pleit daarom voor een debat dat verdergaat dan enkel actievoeren tegen de gemeentelijke administratieve sancties. “De achterliggende sociale problemen verdwijnen niet door de sancties af te schaffen”, vindt Vander Hoogerstraete.

Toekomst

Ondanks dat het stof rond de GAS-boetes wat gaan liggen is, staan er nog acties gepland in Gent en Antwerpen. “Misschien krijgt iemand morgen weer een sanctie voor iets onnozels en staat het land opnieuw in rep en roer”, zegt Vander Hoogerstraete.

Ook de beleidsmakers over de taalgrens houden TegenGAS best in de gaten. “In Franstalig België bestaan er ook al enkele initiatieven en daar willen we zeker mee samenwerken.”

©2013 – C.H.I.P.S. Stampmedia – Gunther Malin

Lees ook: Interview met Pascal Smet over de GAS-boetes

Advertenties

Over Gunther Malin

Nationaal eindredacteur bij 'Het Laatste Nieuws' en journalist.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 57 andere volgers

Advertenties
%d bloggers liken dit: