//
Actualiteit, Italië

Storify: Bomaanslag in Brindisi

Zaterdagmorgen 19 mei werd Brindisi getroffen door een bomaanslag bij een school. De aanslag werd nog niet opgeëist, maar zou het werk kunnen zijn van de maffia.

 1. Chaos

 2. repubblicait
  Esplosioni davanti a una scuola cinque studenti feriti a Brindisi http://bit.ly/KMcvIr

  Sat, May 19 2012 03:00:44
 3. “Explosie voor een school. Vijf gewonden in Brindisi”, tweet La Repubblica een uur na de aanslag. De aanslag gebeurde vlakbij de school Morvillo-Falcone, genoemd naar de echtgenote van de vermoorde magistraat Giovanni Falcone.

  Volgens diverse getuigen was de knal enorm. Ramen van verschillende gebouwen sneuvelden en de ontploffing was hoorbaar tot op 10km afstand.
 4. De chaos na de aanslag is enorm. Hulpdiensten snellen ter plaatse, studenten zijn in paniek en niemand weet wat er precies gebeurd is. Enkele uren na de aanslag verschijnen de eerste amateurfilmpjes op Youtube. In het eerste filmpje is het duidelijk dat niemand weet wat er aan de hand is en de eerste ambulances moeten zelfs nog aankomen. Pas dan beginnen de mensen te begrijpen wat er gebeurd is. In het tweede filmpje lopen hulpdiensten en ordediensten door elkaar.

  Aanvankelijk is er sprake van verschillende zwaargewonden. Twee meisjes zijn er erg aan toe en er wordt gevreesd voor hun leven. Een van de meisjes, de zestienjarige Melissa Bassi, overlijdt later in het ziekenhuis. Het andere slachtoffer vecht nog steeds voor haar leven.

 5. repubblicait
  E’ morta la studentessa ferita nell’attentato di #brindisi, bomba dentro un cassonetto

  Sat, May 19 2012 03:30:17
 6. repubblicait
  Rettifica:non e’ morta la seconda studentessa, gravissime le sue condizioni

  Sat, May 19 2012 05:52:37
 7. “Rechtzetting: de tweede studente is niet overleden. Kritieke toestand”. De Italiaanse media zien door de bomen het bos niet meer en verklaren het tweede meisje verschillende keren dood. Uiteindelijk zal de directrice van het ziekenhuis aan RAI 1 verklaren dat het meisje wel degelijk in leven is en dat haar toestand stabiel is.
  Maffia of anarchisten?
  Kort na de aanslag hielden de media de Italiaanse maffia meteen verantwoordelijk voor de aanslag. De omstandigheden doen vermoeden dat de georganiseerde misdaad inderdaad de verantwoordelijke is. De school is vernoemd naar de echtgenote van Giovanni Falcone, die twintig jaar geleden omkwam bij een bomaanslag door de maffia. In Brindisi zouden dit weekend enkele anti-maffiabetogingen gehouden worden, ter ere van Falcone. De burgemeester van Brindisi, Mimmo Consales, is ervan overtuigd dat de maffia achter de aanslagen zit.
 8. Ministers en andere politici zijn echter voorzichtig met het beschuldigen van de maffia. De minister van Binnenlandse Zaken, Anna Maria Cancellieri, riep de media op om niet te snel conclusies te trekken.
 9. De_Actueel
  Minister van Binnenlandse Zaken #Italië: “Laten we niet te snel besluiten dat de maffia hiervoor verantwoordelijk is”. #Brindisi

  Sat, May 19 2012 06:02:33
 10. De overheid vindt het moeilijk te geloven dat de maffia een school zou viseren. Het is de eerste keer in de Italiaanse geschiedenis dat een aanslag gepleegd wordt op een school. Zelfs tijdens de ‘anni di piombo’, toen het land geteisterd werd door aanslagen, werd nooit een school getroffen door geweld. Bovendien heeft de maffia de steun van het volk nodig om te kunnen overleven, zegt Concentrazione, een anti-maffiavereniging. Een aanslag op jongeren lijkt geen strategie van de georganiseerde maffia te zijn. Concentrazione noemt de aanslag ‘een abnormale gebeurtenis’.
 11. concentrazione
  Gratteri: “Fatto anomalo, la mafia per esistere ha bisogno del consenso popolare” http://bit.ly/KNdNTt #Brindisi

  Sat, May 19 2012 08:51:59
 12. Reacties

  Er kwamen reacties vanuit alle lagen van de maatschappij. Burgers, politici en journalisten spraken schande van de aanslag op onschuldige kinderen. Roberto Saviano, journalist en auteur van het boek over de Italiaanse maffia ‘Gomorra’, denkt dat de maffiaclan Sacra Corona Unita verantwoordelijk is voor de aanslag. “Wat mij het meeste treft is dat een school het doelwit was. Mijn gedachten zijn bij Melissa en de gewonden”, tweet hij.

 13. robertosaviano
  Brindisi. Molti concordi su sacra corona unita. Ciò che mi distrugge è che l’obiettivo fosse proprio la scuola. Penso a Melissa e ai feriti.

  Sat, May 19 2012 05:32:58
 14. De voorzitter van de Popolo della Libertà, Angelino Alfano, is geschokt door de feiten en belooft dat de overheid zal reageren.
 15. angealfa
  Sconvolto per attentato #brindisi. Lo Stato reagirà. Sono vicino alle famiglie delle vittime

  Sat, May 19 2012 05:58:04
 16. De Italiaanse eerste minister Mario Monti is momenteel in de Verenigde Staten voor de G8. Hij reageerde geschokt en vroeg aan de burgemeester van Brindisi om zijn medeleven over te brengen aan de slachtoffers en hun familie. De vlaggen zullen de komende drie dagen halfstok hangen in heel Italië. Voormalig eerste minister Silvio Berlusconi veroordeelde eveneens de aanslag en riep op tot eenheid. “Ik betuig mijn medeleven aan de families van de slachtoffers. Deze aanslag zal een test zijn voor onze democratie”, zegt hij in Il Corriere della Sera.

  De zus van Giovanni Falcone, Maria Falcone, was ook getroffen door het geweld. “Het voelt alsof ze opnieuw mijn broer en mijn schoonzus vermoord hebben”, zei ze tegen de Italiaanse media.
 17. concentrazione
  Maria Falcone: ““E’ come se avessero ucciso di nuovo mio fratello e mia cognata” http://bit.ly/KjqD9L

  Sat, May 19 2012 06:51:52
 18. Symboliek

  Indien de maffia inderdaad achter de aanslag zit, is de keuze voor deze school zonder twijfel symbolisch. Zoals reeds duidelijk werd, is de school vernoemd naar de echtgenote van Giovanni Falcone. De vrouw was eveneens magistrate, zoals haar echtgenoot. Het gebouw is op die manier een monument voor een gezin dat streed tegen de georganiseerde misdaad.

 19. Jongeren krijgen ook steeds vaker les over de maffia en de anti-maffia. Op die manier wil de overheid de jeugd bewust maken van het gevaar van de georganiseerde misdaad. De aanslag kan daarom gezien worden als een wanhoopsdaad van een maffia die vreest voor een nieuwe generatie die haar wil bestrijden. Een Italiaan vat het samen met een quote van Antonino Caponetto, overleden magistraat: “De maffia is banger voor het onderwijs dan voor justitie.”
 20. GiulioTolli
  “Perché la mafia teme la scuola più della giustizia.” [A. Caponetto] #Brindisi

  Sat, May 19 2012 05:23:00
Advertenties

Over Gunther Malin

Nationaal eindredacteur bij 'Het Laatste Nieuws' en journalist.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 57 andere volgers

Advertenties
%d bloggers liken dit: