//
Actualiteit, Journalistiek

Journalisten loslopend wild in Syrië

"In Syria: a journalist killed, the killer investigates" (Foto Flickr: Freedom House)

Woensdag 22 februari 2012 zijn er in Syrië opnieuw twee buitenlandse journalisten om het leven gekomen. Volgens de Franse krant Libération werd het mediacentrum in Homs bewust onder vuur genomen door regeringstroepen. Dezelfde dag kwam ook een Syrische internetactivist, Rami al-Sayyed, om het leven. Persvrijheid is in Syrië een loos begrip.

door Gunther Malin

De Amerikaanse journaliste Marie Colvin (55) en de Franse fotojournalist Rémi Ochlik (28) kwamen om het leven bij bombardementen door het Syrische leger. Tientallen burgers kwamen bij diezelfde aanvallen ook om het leven. Het is niet bewezen dat het regeringsleger inderdaad met voorbedachte rade het perscentrum in Homs bestookte. Het staat echter vast dat journalisten een enorm risico lopen op Syrisch grondgebied. Volgens Freedom House en Reporters Sans Frontières (RSF) betekent persvrijheid nagenoeg niets in Syrië.

Vijand van persvrijheid

Volgens RSF is Syrisch president Assad “een van de 38 vijanden van de persvrijheid”. In 2010 stelde de organisatie een persvrijheidindex op van alle landen ter wereld. Syrië bengelt onderaan die lijst op positie 173 van de 178 landen. Ook volgens Freedom House is de pers in Syrië absoluut niet vrij. In een rapport van 2011 zegt de organisatie het volgende:

“Het geweld van de overheid tegen journalisten bestaat uit arrestaties, langdurige en geïsoleerde opsluiting, foltering, verbanning en vertraagde of geweigerde accreditaties. Tientallen journalisten werden aangevallen, gearresteerd en het zwijgen opgelegd. Velen werden veroordeeld omdat ze te kritisch bericht zouden hebben over de Syrische regering”

RSF bespreekt in een artikel uitvoerig de manier waarop het regime van Assad de pers aan banden legt. Het internet wordt bijvoorbeeld nauwgezet in de gaten gehouden. De uitbaters van cybercafés moeten alle commentaren bijhouden die hun klanten posten op websites. Syrische journalisten en bloggers worden aangehouden en zelfs gefolterd, wanneer zij verslag uitbrengen van demonstraties of aanslagen.

“De Syrische regering heeft besloten de hele bevolking te straffen en excessief geweld te gebruiken om journalisten het zwijgen op te leggen, wanneer zij getuigen zijn van haar misdaden”

Vorig jaar nog heeft Al-Jazeera de activiteiten in Syrië stopgezet, omdat de werknemers bedreigd werden door de regering. De Syrische overheid is eveneens bijzonder zuinig met visa voor buitenlandse journalisten. Op die manier kan ze de buitenlandse media immers kortwieken. Ten gevolge daarvan verblijven veel internationale journalisten illegaal in het land.

Geweld veroordeeld

In een artikel over de aanslag op het mediacentrum in Homs, veroordeelt RSF het geweld gebruikt door het regeringsleger. “We veroordelen ten zeerste deze drievoudige misdaad [RSF verwijst ook naar de dood van een internetactivist, nvdr]. De overheid blijft haar bloedige repressie van censuur volhouden”, zegt de organisatie. “Ze heeft besloten de hele bevolking te straffen en excessief geweld te gebruiken om journalisten het zwijgen op te leggen, wanneer zij getuigen zijn van haar misdaden”, voegt ze er nog aan toe.

De internationale gemeenschap is ook streng voor de regering in Syrië. Volgens Frans president Nicolas Sarkozy is het tijd “dat het Syrische regime opstapt”. De Verenigde Staten ziet de aanslag op het perscentrum als “een zoveelste voorbeeld van schaamteloos geweld”. De Britse eerste minister, David Cameron, ten slotte vindt de dood van de journalisten een “droevig bewijs van de risico’s die journalisten nemen om de wereld te informeren over de gruwelijke gebeurtenissen in Syrië”.

Tijd voor actie

De Verenigde Staten sluiten verdere acties tegen het Syrische regime niet uit, maar wanneer die er zullen komen en waaruit ze zullen bestaan is nog koffiedik kijken.

“De internationale gemeenschap kan niet langer passief toekijken terwijl steden en dorpen, die het centrum zijn van pro-democratisch protest, weggeveegd worden”

Het is duidelijk dat de huidige maatregelen door en de strenge woorden van de internationale gemeenschap niet voldoende zijn om president Assad te stoppen. Ook Reporters Sans Frontières vindt dat het tijd is voor actie en doet een oproep: “De internationale gemeenschap kan niet langer passief toekijken terwijl steden en dorpen, die het centrum zijn van pro-democratisch protest, weggeveegd worden”.

Dit artikel verscheen ook op StampMedia – 24/02/2012
Dit artikel verscheen ook op Mo* – 24/02/2012

Advertenties

Over Gunther Malin

Nationaal eindredacteur bij 'Het Laatste Nieuws' en journalist.

Reacties

7 gedachtes over “Journalisten loslopend wild in Syrië

 1. Getuigenis van Karmelites Agnès-Mariam de la Croix van de religieuze gemeenschap van Deir Mar Yacub in het plaatsje Qara, op 90 kilometer van Damascus,
  http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2012/02/25/de-artificiele-burgeroorlog-die-het-westen-veroorzaakt-in-syrie/
  Belgische priester getuigt (video)
  http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2012/02/15/de-obsessie-van-het-westen/
  http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/02/15/syrie-in-breder-perspectief

  Geplaatst door Frank | 25 februari 2012, 11:26 pm
 2. Bedankt voor de reactie, altijd interessant om andere versies te lezen/te horen. Ik zal ze dan ook met alle plezier doornemen.

  Ik heb wel al snel even gekeken naar de blog/website van de ‘Mediawerkgroep Syrië’. Een onafhankelijke werkgroep? Dat lijkt me moeilijk aangezien zij zich expliciet kanten tegen buitenlandse inmenging en de Syrische regering steunen. Dat is uiteraard hun volste recht, maar maakt hen niet onafhankelijk.

  Toch bedankt voor de extra informatie, die ik, ondanks mijn bedenkingen bij de ‘onafhankelijkheid’, zeker zal doornemen.

  Geplaatst door de Actueel | 25 februari 2012, 11:51 pm
  • Uw opm over “onafhankelijk”: bedoelt u dat wie een bepaald standpunt inneemt, per definitie niet onafhankelijk is? Wetenschappelijk studies die tot een besluit komen, zouden dan ook niet onafhankelijk zijn. Wie voorstander is van ingrijpen in Syriê, dan ook niet, verondertel ik. Nu, voor mij is dat woord van weinig belang. Ik veronderstel dat deze werkgroep bedoelt dat ze niet afhangen van een politieke partij, commercieel bedrijf of overheid.

   Geplaatst door Frank | 26 februari 2012, 11:09 pm
   • Mijn punt was vooral dat de werkgroep niet per se objectief is (mijn excuses). Wetenschappelijke studies zijn dat idealiter wel, aangezien die normaal niet vertrekken vanuit een mening om feiten te vinden die passen in het kader van de wetenschapper(s). Studies kunnen natuurlijk wel vertrekken vanuit reeds bestaande theorieën, maar bij feiten die ze tegenspreken worden die theorieën dan aangepast (corrigeer mij als dat naïef is).

    Ik beweer niet dat de werkgroep subjectief is, maar ik ben (nog) niet overtuigd van de objectiviteit. De leden baseren zich ongetwijfeld ook op feiten, maar de normale media waarschijnlijk ook. Elk medium heeft zijn agenda, dus de werkgroep ook. Mocht ik geloven dat de artikels van de werkgroep louter gebaseerd zijn op leugens, zou ik ze niet lezen.

    Mijn interesse is alvast gewekt voor een opvolgartikel, met uw invalshoek en die van de werkgroep. Als u bereid bent daaraan mee te werken (aangezien u duidelijk erg thuis bent in het onderwerp), graag.

    Geplaatst door de Actueel | 27 februari 2012, 10:58 am
 3. Duidelijk sterk getint en gemerkt artikel, ondertussen is het bewezen dat het leugens zijn, voor wiens kar laat u zich spannen ?

  Geplaatst door rudy verbuyst | 24 juli 2012, 9:25 am
 4. Beste Rudy
  Beste Frank

  Mij lijkt het nogal sterk te zeggen dat alles wat in het artikel staat een leugen is en dat het sterk getint en gemerkt is. Alle informatie in het artikel komt van bronnen die ook geciteerd staan, dus Reporters Sans Frontières en Freedom House. Dat u mijn conclusie getint vindt, dat kan ik nog begrijpen. Maar zoals u kunt zien dateert het stuk al van in februari. Ondertussen is er inderdaad al veel meer informatie bekend die het verhaal evenwichtiger maakt. Had ik een opvolgartikel kunnen schrijven? Misschien wel, maar dat is nu niet gebeurd. Mea culpa.

  Wat de toevoeging van Frank betreft: dat onderzoek gaat over een voorval met een Franse journalist in januari, waar in dit artikel geen sprake van is en waar ook niet naar verwezen wordt, laat staan dat er gezegd wordt dat de schuld bij de troepen van Assad ligt. Het artikel heeft het over het incident in februari, waar verschillende bronnen het hadden over geschut van regeringstroepen. Mocht die versie intussen ook achterhaald zijn, dan lees ik dat graag.

  Ten slotte de vraag voor wiens kar ik mij laat spannen. Aangezien ik geen cent verdien aan deze blog, heb ik er geen belang bij om mij voor iemands kar te laten spannen. Ik breng dingen op mijn manier en vanuit mijn invalshoek (niet gelijk aan ‘overtuiging’). Als ik – betrouwbare – bronnen zie die X vertellen, dan vertel ik X. Zijn er – betrouwbare – bronnen die dat radicaal tegenspreken, dan zal ik dat ook vermelden. Aangezien mijn artikel overgenomen werd door media die garant staan voor correcte/onderbouwde berichtgeving, ga ik ervan uit dat mijn stuk geen propaganda voor de rebellen is/lijkt .

  Jammer genoeg heb ik noch de middelen, noch de tijd om mij zelf van de zaak te gaan vergewissen in Syrië of om met plaatselijke activisten te werken. Maar daarom is een blog ook handig: reacties van lezers kunnen alleen maar helpen om wat ik breng vollediger te maken. Dus mocht Rudy materiaal hebben dat ik kan gebruiken, graag. Maar dan heb ik meer nodig dan die korte reactie.

  Groeten

  Gunther

  Geplaatst door Gunther Malin | 24 juli 2012, 6:03 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 57 andere volgers

Advertenties
%d bloggers liken dit: