//
Activisme, Opinie

[Opinie] Zijn hacktivists relevant?

Vrijdag 6 januari heeft de hacktivistgroepering Anonymous de website van staalfabrikant ArcelorMittal gehackt. “Anonymous heeft zijn taak volbracht en de opdracht is geslaagd, zoals u kan zien”, stond er op de homepage van de website te lezen. De groepering gaf als aanleiding van de actie de nakende ontslagronde van 600 arbeiders en de mogelijke gevolgen ervan voor nog eens 4000 anderen. De hacktivists komen op voor de zwakkeren, maar hoe zinvol zijn hun acties? Heeft hun werkwijze een nut en zijn ze eigenlijk wel relevant?

door Gunther Malin

Eerst een kleine greep uit het repertoire van de befaamde hacktivistgroep Anonymous (zie ook E-rebels with a cause?). De meest gemediatiseerde actie was ongetwijfeld de aanval op de websites van onder andere Mastercard en Visa onder de codenaam “Operation Payback”. De hacktivists openden de aanval omdat de twee bedrijven hun steun voor Wikileaks hadden ingetrokken. Ze streden ook al tegen bedrijven of regeringen die de internetcensuur wilden verstrengen en tegen pedofilienetwerken. Anonymous publiceert ook regelmatig filmpjes via Youtube waarin de hacktivists van leer trekken tegen wetten, landen en bedrijven.

Ontspoorde pubers of Robin Hoods?

Wat motiveert Anonymous, en bij uitbreiding alle hacktivists, eigenlijk? Strijden zij echt vanuit een ideologie of gebruiken zij die enkel als excuus om zich kunnen uit te leven op het Internet?

Volgens Tim Jordan (2002) is een van de beweegredenen van hacktivists de strijd om vrije en correcte informatie. Zij willen dus dat bijvoorbeeld internet vrij toegankelijk blijft voor iedereen, waar dan ook, zonder enige censuur. Alexandra Samuel (2001), van de universiteit van Harvard, zegt dat de politieke agenda van de hackers with a cause heel divers is, gaande van globalisering tot abortus. Ze zien zichzelf ook als een uitdaging voor de traditionele politieke praktijk door zich er expliciet tegen af te zetten. “Hacktivists make a point of describing themselves as outside the system”, zegt Samuel. Ze besluit in haar artikel dat hacktivism kan gezien worden als een nieuwe volwaardige sociale beweging, maar ze vraagt zich eveneens openlijk af wat nu precies het doel is van een groep als Anonymous. Soms is het doel zelfs ondergeschikt aan de methode en de profilering van de hacktivists:

“As a self-defined, discursive, unconventional collective action movement, hacktivism clearly fits several important dimensions by which social movements are defined. […] Hacktivism demonstrates that in some instances purpose can take a back seat to method and identity in defining and shaping social movements”

Door de opkomst van dit soort protest moet de definitie van “de sociale beweging” zelfs herzien worden. Hacktivistgroeperingen worden gedreven door de methode en niet door het doel.

“[Een groep] hangjongeren die de anonimiteit van het internet gebruiken om allerlei ongein uit te halen, die het leuk en makkelijk vinden om de boel thuis vanachter hun computer te ontregelen”

In tegenstelling tot bovenstaande meningen, die de hacktivists toch enig krediet geven, is Joran Polak van Security.nl minder mild. In een artikel van NOS geeft hij de volgende, weinig subtiele definitie van groepen zoals Anonymous:

“[Een groep] hangjongeren die de anonimiteit van het internet gebruiken om allerlei ongein uit te halen, die het leuk en makkelijk vinden om de boel thuis vanachter hun computer te ontregelen”

Hij geeft toe dat er ongetwijfeld wel leden zijn die wel strijden vanuit een ideologische drijfveer, maar hij denkt dat die tot een minderheid behoren. De meerderheid “valt in de categorie verveelde tieners”, zegt hij nog. Een artikel uit The Economist is al even hard voor de hacktivists:

“The furtive, nameless nature of DDOS [distributed denial of service, nvdr] attacks disqualifies them from protection; their anonymous perpetrators look like cowardly hooligans, not heroes”

Controleren wie nu precies gelijk heeft, is moeilijk door de anonimiteit van de hacktivists. Het is echter wel duidelijk dat de discussie nog volop woedt en dat er nog grote onduidelijkheid is over de beweegredenen van de hackers.

Heeft hacktivism nut?

Als er nog zo veel onduidelijkheid heerst over de ideologie van de hacktivists, hoe nuttig zijn hun acties dan? Sommigen stellen dat hacktivism in de toekomst meer effect zou kunnen hebben dan traditioneel protest. Is dat wel zo?

Volgens een artikel van de Northeastern University Political Review hebben hacktivists een belangrijke rol gespeeld bij de implosie van de dictatuur van Moebarak in Egypte. In de Verenigde Staten hebben ze allerlei maatschappelijke kwesties in de aandacht gebracht, zoals de macht van het kapitalisme. Het artikel geeft echter ook toe dat de diversiteit binnen de beweging heel groot is en dat er een algemene ideologie ontbreekt. Dat zet ook de deur open voor hackers die een dekmantel zoeken om hun gang te kunnen gaan op het Internet.

Wat de beweegredenen van de hacktivists ook mogen zijn, hun middelen zijn en blijven illegaal. De website van het Belgische Ministerie van Justitie zegt het volgende over hacking:

“Bij de beoordeling van hacking maakt de wet een onderscheid tussen insiders en outsiders. Insiders zijn personen die wel een bepaalde toegangsbevoegdheid hebben, maar die bevoegdheid overschrijden. Zij zijn alleen strafbaar als ze hacken om schade toe te brengen of bedrieglijk opzet te plegen. Deze beperking geldt niet voor outsiders: zij zijn altijd strafbaar, ook al kraken ze een systeem ‘met goede bedoelingen’”

“Let me also say that I don’t condone their illegal activity. I wish they would work toward another way of achieving their goals”

Bij hacktivists gaat het om outsiders die inbreken in computersystemen van personen, bedrijven en overheden. Wat zij doen is bijgevolg 100% illegaal, ook al doen zij dat met de beste bedoelingen. Net omdat zij vaak goede bedoelingen hebben, zijn hun acties moreel gezien moeilijk te veroordelen, maar de wet maakt geen onderscheid.

Matthew Pascucci, een analyst gespecialiseerd in computerbeveiliging, heeft respect voor hun beweegredenen, maar zou ook willen dat ze een (legaal) alternatief vinden:

“Let me also say that I don’t condone their illegal activity. I wish they would work toward another way of achieving their goals, but if they firmly believe in what they’re doing is for the good, than we as security professionals have more in common than you might think”

Hoe relevant zijn hacktivists?

Stefan Wray (1998) vraagt zich in een artikel ook af waar hacktivism naartoe zal gaan en of het relevant zal blijven/worden:

“While we can claim with a fair degree of certainty that hacktivism is on the rise, there is little way to tell where it will lead to and the significance or lack there of that it will or might obtain”

Hacktivisme kan wel degelijk relevant zijn in bepaalde situaties, zoals tijdens de revolutie in Egypte of tijdens de Occupy Wall Street-beweging. Hacktivists hebben al dikwijls met succes een maatschappelijk probleem in de media gebracht. Zo lang zij zich blijven wenden tot illegale middelen zoals hacking, zal hun protest echter nooit de traditionele protestbewegingen vervangen. Het zal ook nooit doeltreffender worden dan een gewone protestmars. Zolang hun acties illegaal zijn, is het te eenvoudig voor het “doelwit” om de illegaliteit van wat zij doen te benadrukken.

Elke democratie erkent het recht van de bevolking om zich te organiseren en op straat te komen tegen wat zij onrechtvaardig vindt. Geen enkele democratie geeft de burger het recht om de website van de Federale Overheid plat te leggen of om lanceercodes van kernwapens aan te bieden via een blog. De legitimiteit van hacktivism heeft nog lang niet het niveau van democratisch protest bereikt. Zolang dat niet het geval is, blijven de hacktivists gewone rebels with a cause.


Noot: dit academische artikel werd geschreven in functie van de opleiding Journalistiek.

Advertenties

Over Gunther Malin

Nationaal eindredacteur bij 'Het Laatste Nieuws' en journalist.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 57 andere volgers

Advertenties
%d bloggers liken dit: