//
Actualiteit, Italië

"Mussolini had gelijk"

Silvio Berlusconi heeft opnieuw de Italiaanse pers gehaald met enkele straffe uitspraken. In zijn betoog hebben vooral Monti en de Lega Nord het hard te verduren gekregen. Il Cavaliere heeft ook zijn steun geuit voor het veto van de Britse premier, David Cameron, tijdens de laatste eurotop. Berlusconi heeft de laatste tijd niet vaak de media gehaald, maar wanneer hij ze wel haalt, trekt hij alle registers open.

door Gunther Malin

De voormalige Italiaanse eerste minister wist weinig goeds te zeggen over Monti en zijn regering. Mario Monti zou radeloos zijn en zijn wetsvoorstellen zouden een stap achteruit betekenen voor Italië. Ook zijn voormalige coalitiepartner Umberto Bossi en diens partij, de Lega Nord, moesten het bekopen. “Umberto Bossi is om te huilen”, wist Berlusconi te melden.

Male minore

Vooral de hervorming van de pensioenen en de vermogensbelastingen zijn een doorn in het oog van Berlusconi. Toch zal zijn partij voor het wetsvoorstel van Monti stemmen. “In de huidige situatie moeten we kiezen voor het kleinste kwaad”. Hij uitte zijn twijfels over de slaagkansen van de regering-Monti en verklaarde dat zijn partij alvast klaarstaat voor nieuwe verkiezingen. Hij gaf meteen al een verkiezingsbelofte mee: “In het huidige wetsvoorstel staan zeker zaken die we opnieuw kunnen veranderen wanneer wij terug aan de leiding staan”. Op de vraag of hij de economische problemen van Italië had onderschat tijdens zijn regeerperiode, reageerde Berlusconi afwijzend. “Mijn enige fout is dat ik er niet in geslaagd ben om 51% van de Italianen te overtuigen mij te vertrouwen”, besloot Berlusconi.

Mussolini had gelijk

Berlusconi ontkende niet dat Italië besparingen en hervormingen nodig heeft. De plannen van Monti zijn echter niet de juiste. Volgens Il Cavaliere heeft Italië vooral nood aan een aanpassing van de grondwet en een grondige hervorming van de Staat. “De Italianen moeten politici de kans geven om de grondwet aan te passen. Enkel op die manier kan dit onbestuurbare land bestuurd worden”. Berlusconi greep terug naar de dagboeken van Mussolini, waar de laatste zich beklaagde over een gebrek aan macht. “Ik ben momenteel een van zijn dagboeken aan het lezen en ik kan mij in veel situaties vinden. Hij klaagde over een gebrek aan macht”.

Lega Nord gedoemd te mislukken

Umberto Bossi blijft een ontmoeting met Berlusconi weigeren en dat valt Il Cavaliere zwaar. “Als ik Berlusconi ontmoet, barst ik in lachen uit”, zei Bossi. Berlusconi reageerde gepikeerd door te zeggen dat  hij uitbarst in tranen, als hij Umberto Bossi ziet. Ondanks de gespannen sfeer, blijft Berlusconi geloven in een coalitie met de Lega Nord voor de volgende verkiezingen. “De coalitie met de Lega is niet definitief voorbij, want als ze alleen naar de verkiezingen gaan, zullen ze verliezen. En als dat gebeurt, zijn ook wij het Noorden kwijt”, meldde Il Cavaliere. Terloops liet Berlusconi nogmaals vallen dat Angelino Alfano zijn favoriete kandidaat is om premier te worden.

Bravo, Cameron!

Ten slotte richtte Berlusconi zijn pijlen op het Europese akkoord van de afgelopen eurotop. Hij zei respect te hebben voor de beslissing van David Cameron niet akkoord te gaan met de nieuwe fiscale wetten voor de Europese Unie. “Ik zou ook mijn veto gesteld hebben tegen Merkels idee van een recessieve Europese politiek”

Bronnen: La Repubblica, Il Corriere della Sera, HLN.be (foto)

Advertenties

Over Gunther Malin

Nationaal eindredacteur bij 'Het Laatste Nieuws' en journalist.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 57 andere volgers

Advertenties
%d bloggers liken dit: