//
Actualiteit, Italië

Italiaanse vakbonden zeggen "Non" tegen Monti

Zondag heeft de Italiaanse eerste minister Mario Monti samengezeten met de vakbondsafgevaardigden. De vakbonden zijn niet tevreden met de besparingen en hervorming die de regering-Monti heeft aangekondigd. In verschillende steden hebben de syndicaten daarom gedurende drie uur het werk neergelegd. Later deze week houdt Monti nieuwe gesprekken, zowel met de vakbonden als met zijn ministers.

door Gunther Malin

Meer evenwichtige oplossing nodig

Afgelopen zondag ontving Mario Monti de afgevaardigden van de belangrijkste Italiaanse vakbonden. Zij wilden het hebben over de impact van het besparingsplan op gepensioneerden, werknemers en gezinnen met een laag inkomen. Na afloop van de gesprekken lieten de vakbonden weten dat zij geen antwoord gekregen hadden op hun vragen. De plannen van de regering-Monti zijn “onrechtvaardig en onevenwichtig” volgens de vakbonden. “Wij beseffen dat Italië nood heeft aan de hervormingen en besparingen. We moeten echter een meer evenwichtige oplossing vinden”, zei Raffaele Bonanni van de CISL. Vooral de hervorming van het pensioensysteem en de belastingen op de eerste woning vallen de vakbonden zwaar. Om hun eisen kracht bij te zetten, riepen de vakbonden op te staken. Het openbaar vervoer en andere openbare diensten staakten niet mee, maar zij beslisten reeds het werk volgende week neer te leggen.

Monti neemt nota

De Italiaanse regering reageerde via een persbericht op de uitlatingen van de vakbondsleden. “De regering is uitgegaan van de financiële en economische noodsituatie in Italië en Europa. Het wetsvoorstel bevat enkel de meest dringende maatregelen, maar het voorstel zal nog vervolledigd worden met andere ingrepen”, viel er te lezen. Het persbericht meldde ook dat Mario Monti nota genomen heeft van de reacties in het Italiaanse parlement en van de bezwaren die de vakbonden geuit hebben.

Goedkeuring volgt zaterdag

Aanstaande woensdag wordt het wetsvoorstel voorgelegd aan de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Daar zal verder gedebatteerd worden over de individuele amendementen van het wetsvoorstel. De Kamer zal alvast twee aanpassingen doorvoeren. De indexering zal toegepast worden op pensioenen tot 1400 euro – tegenover 1000 euro in het huidige voorstel – en de belastingen op de eerste woning zullen verminderd worden. Ten slotte zou de Kamer van Volksvertegenwoordigers zaterdag het voorstel goedkeuren, maar die datum staat nog niet vast.

Bronnen: La Repubblica, Il Corriere della Sera


Advertenties

Over Gunther Malin

Nationaal eindredacteur bij 'Het Laatste Nieuws' en journalist.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 57 andere volgers

Advertenties
%d bloggers liken dit: