//
Actualiteit, Italië

Lega Nord schiet met scherp

Umberto Bossi (Lega Nord) heeft zijn persoonlijke mening over het ontslag van Berlusconi en de regering-Monti de wereld ingestuurd. Hij heeft ook gereageerd op de wens van de Italiaanse president, Giorgio Napolitano, om kinderen die geboren worden in Italië automatisch de Italiaanse nationaliteit te geven.

door Gunther Malin

Nog voor de regering-Monti van start ging had Umberto Bossi laten weten dat hij Mario Monti niet zou steunen en dat zei hij vandaag zo expliciet mogelijk. “Deze regering is walgelijk. De president heeft een mandaat gegeven aan een persoon die de bergen slechts op postkaarten gezien heeft. Deze regering is traag en haar plannen zijn om te huilen”, zei Bossi over Monti en diens regering van technocraten. Hij vroeg het parlement van Padania (in het leven geroepen door de Lega Nord ter bevordering van een Noord-Italiaanse onafhankelijkheid, nvdr) te zoeken naar een manier om zich af te scheuren van de rest van Italië.

Berlusconi gechanteerd

Bossi nam ook het ontslag Berlusconi op de korrel. “Hij werd gechanteerd door bedrijven die op de beurs verliezen leden van 12% op een dag. De managers vroegen hem zelf om op te stappen”, verklaart Bossi aan de journalisten. Berlusconi ontkende de aantijgingen van zijn ex-coalitiepartner en herhaalde dat hij zijn ontslag louter uit staatszin heeft aangeboden.

Jus solis voor buitenlands kind? Jamais.

De wens van Giorgio Napolitano om buitenlandse kinderen die geboren worden in Italië de Italiaanse nationaliteit te verlenen, is een brug te ver voor Bossi. “De jus solis is geen goed idee. Het helpt niet de immigranten die hier al zijn, maar zorgt ervoor dat er nog meer komen. En dat is iets waar dit land geen nood aan heeft: nog meer immigranten”, besluit de voorzitter van de Lega Nord. Of het initiatief van Napolitano al dan niet aanvaard wordt, zal de Italiaanse regering moeten beslissen.

De Lega Nord lijkt zich opnieuw in de oppositierol gewenteld te hebben en laat het niet na met scherp te schieten op alles wat er momenteel gebeurt in de Italiaanse regering. De mening van Bossi is niet bepalend voor het succes van Monti, maar toont duidelijk dat de oppositie het de regering-Monti niet makkelijk zal maken. Ook al gelooft de EU in de slaagkansen van Italië, het belooft een spannende tijd te worden.

Bronnen: La Repubblica, Il Corriere della Sera
Advertenties

Over Gunther Malin

Nationaal eindredacteur bij 'Het Laatste Nieuws' en journalist.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 57 andere volgers

Advertenties
%d bloggers liken dit: