//
Actualiteit, Italië

Partijleden willen Berlusconi weg

Volgens de Italiaanse krant La Repubblica hebben een tiental partijleden van Berlusconi (Popolo della Libertà) een brief ondertekend waarin ze hun leider vragen een stap opzij te zetten. Er zou zelfs al een vervanger voorgesteld zijn: Gianni Letta, Berlusconi’s stafchef.

door Gunther Malin

In de brief stelden de partijleden niet enkel het ontslag van Berlusconi voor, maar ook een uitbreiding van de meerderheid. De laatste weken brokkelde de rechtse meerderheid steeds verder af en de Lega Nord dreigde onlangs nog uit de regering te stappen. De Pdl-afgevaardigden die de brief ondertekenden, hebben geen enkel vertrouwen meer in de regering. “Het is duidelijk dat de uren van deze regering geteld zijn. Momenteel wachten we op nog de goedkeuring van de besparingsplannen en de top in G20-top in Cannes. […] Het is tijd om deze bladzijde om te slaan”, zegt Giustina Destro.

Meerderheid brokkelt af

De laatste weken brokkelde de rechtse meerderheid steeds verder af en de Lega Nord dreigde onlangs nog uit de regering te stappen.  Zelfs een van Berlusconi’s meest trouwe advocaten, Maurizio Paniz, viel Il Cavaliere onlangs af in het openbaar. Tijdens een interview zei hij zijn vertrouwen in Berlusconi gedeeltelijk op en gaf hij ook toe dat de eerste minister uit zichzelf geen stap opzij zou zetten. Mocht hij beslissen dat wel te doen, dan geeft Paniz zijn steun aan een nieuwe regering onder leiding van de eerder genoemde Letta of Renato Schifani, de huidige Senaatsvoorzitter.

Toekomst van Italië

De Italiaanse regering wil de besparingsplannen goedgekeurd krijgen voor de G20 in Cannes aanstaande donderdag. Het resultaat van de ministerraad vandaag zal niet enkel belangrijk zijn voor de EU, maar ook voor Italië zelf. Berlusconi verliest steeds meer steun, zelfs binnen zijn eigen partij. De politieke toekomst van Il Cavaliere hangt aan een zijden draadje en samen met hem ook de toekomst van Italië.


Advertenties

Over Gunther Malin

Nationaal eindredacteur bij 'Het Laatste Nieuws' en journalist.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 57 andere volgers

Advertenties
%d bloggers liken dit: