//
Italië, Opinie

[Opinie] Berlusconiaanse beloftes voldoende voor EU

Voor de Europese top van woensdag moest Italië een besparingsplan klaar hebben om zo snel mogelijk zijn staatsschuld terug te dringen. Het plan was een absolute must en de druk op Berlusconi en zijn regering was, volgens de EU, groot.

door Gunther Malin

Na lange onderhandelingen in het Italiaanse parlement, die zelfs uitdraaiden op een gevecht, had Il Cavaliere een document van vijftien pagina’s klaar. In dat document stonden plannen en voorstellen voor het opgelegde besparingsplan, die meer leken op loze beloftes. Daarmee trok Berlusconi vervolgens naar de – opnieuw cruciale – vergadering van de EU-leiders. Naar eigen zeggen waren Sarkozy en Merkel aangenaam verrast door de presentatie van Berlusconi en steunden ze volop de voorstellen/beloftes.

Geen draagvlak en ontoereikend

Maandag eiste de Europese Unie van Italië drastische besparingsmaatregelen. Uitgewerkt en bij wijze van spreken meteen uitvoerbaar. Door de wankele Italiaanse regering en de steeds verder afnemende autoriteit van haar eerste minister, bestond het resultaat woensdag uit slechts vijftien pagina’s – misschien loze – beloftes. De twee belangrijkste landen – Frankrijk en Duitsland – vonden dat document toch voldoende. Om een crisis te vermijden, zwakte de EU opnieuw haar eisen af door de plannen van Berlusconi niet af te schieten, ook al waren ze ontoereikend. In de Italiaanse regering was echter nauwelijks een draagvlak te vinden voor het besparingsmanoeuvre, waardoor het document eerder vol staat met beloftes dan met concrete plannen.

De houding van de Europese Unie schenkt il Cavaliere een nieuwe overwinning, zowel in Europa als in Italië. Indien de Europese maatregelen voor Griekenland de financiële markten voldoende kalmeren en zo de gemoederen doen bedaren, ontsnapt Berlusconi opnieuw de dans. Italië blijft een slechte leerling en maakt van de EU een machteloze kleuterleidster.

Advertenties

Over Gunther Malin

Nationaal eindredacteur bij 'Het Laatste Nieuws' en journalist.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 57 andere volgers

Advertenties
%d bloggers liken dit: