//
Italië, Opinie

[Opinie] Vergiftigt Berlusconi ook Europese regering?

Tijdens de Europese top van afgelopen zondag hebben de Europese regeringsleiders Italië op het matje geroepen. Ze hebben Berlusconi gevraagd tegen woensdag 26 oktober maatregelen te nemen om onder andere de hoge staatsschuld – 120 procent van het BBP – in te dijken. Of Italië aan die eis zal kunnen voldoen, is nog maar de vraag.

door Gunther Malin

Na de Europese top startten in een bijzondere ministerraad meteen de onderhandelingen om de staatsfinanciën te saneren. Het kwam vrijwel meteen tot een confrontatie tussen de Popolo della Libertà – de partij van Berlusconi – en coalitiepartner Lega Nord. Umberto Bossi van de Lega Nord weigerde een mogelijke hervorming van de pensioenen te steunen. Oppositiepartij L’Italia dei Valori kwam dan weer met een eigen voorstel voor een pensioenshervorming. Ondertussen zijn enkele linkse minderheidspartijen bereid de hervormingen te steunen, en zo een meerderheid te creëren, op voorwaarde dat Berlusconi ontslag neemt. De kans dat Berlusconi een stap opzij zet, is echter klein, ook al zou dat het land – en bij uitbreiding de EU – kunnen redden.

Berlusconi wil geen lessen

Berlusconi stuurde nog de mededeling de wereld in dat Italië van niemand lessen te krijgen heeft. Hij zei dat als reactie op de persconferentie van Angelina Merkel en Nicolas Sarkozy. Tijdens die persconferentie reageerden zij lacherig toen een journalist vroeg hoe hun vergadering met Berlusconi verlopen was. Na een lange aarzeling verklaarde Sarkozy dat hij alle vertrouwen had in de Italiaanse instellingen. Niemand die er een woord van geloofde.

Bang afwachten

Het blijft dus onzeker of de Italiaanse regering tegen woensdag geloofwaardige hervormingen klaar zal hebben. Indien de Lega Nord de meerderheid weigert te leveren, is Berlusconi aangewezen op de linkse oppositiepartijen. Zij koppelen hun steun echter aan Berlusconi’s ontslag. Het is bang afwachten wat de beslissing van Il Cavaliere zal worden. Zal hij eindelijk zijn verantwoordelijkheid nemen en aftreden, of blijft hij zich – wanhopig – vastklampen aan zijn politieke ambt?

Bronnen: La Repubblica, Il Corriere della Sera, Il Giornale, De Standaard

Advertenties

Over Gunther Malin

Nationaal eindredacteur bij 'Het Laatste Nieuws' en journalist.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 57 andere volgers

Advertenties
%d bloggers liken dit: