//
Journalistiek, Nieuwe media

Smartphone: Zwitsers zakmes voor journalisten

Ondanks de steile opmars van de smartphone, had ik me steevast voorgenomen mij niet te laten verleiden door deze laatste multimediatrend. Volgens mij was bellen en sms’en het enige wat een mobiele telefoon mij moest bieden. Tot een vriend mij zijn ultramoderne smartphone onder de neus schoof. Ik was onmiddellijk verkocht. Twee weken later ruilde ik mijn trouwe ouwe gsm in voor een slimme mobiele telefoon. Maar is het ding inderdaad zo nuttig of is het sterk overroepen?

door Gunther Malin

Voor journalisten is een smartphone alvast een handig hulpmiddel. Het laatste nieuws is steeds beschikbaar via mobiel internet en met behulp van Twitter of Facebook worden nieuwsfeiten vlotjes doorgestuurd. Er bestaan talloze app’s, programmaatjes voor de smartphone, die als het ware gemaakt zijn voor journalistenwerk. De BBC bijvoorbeeld schonk in april 2011 aan elk van zijn medewerkers zo’n mobiele telefoon. The School of Journalism van de Indiana University erkent op haar website ook het belang van dit toestel voor de journalistiek:

“As technology continues to shape the world of journalism, one tool is emerging as the game changer, the all-in-one tool for on-the-ground reporting: the smartphone.”

De convergentie van de media is bij smartphones enorm uitgesproken. Videomateriaal, geluidsmateriaal en tekst komen allemaal samen op een klein toestelletje. Alles is onmiddellijk beschikbaar vanuit gelijk welke plek ter wereld, op gelijk welk moment van de dag. The Nieman Foundation van de Harvard University gaat nog een stap verder:

“In any place we go, there will exist the potential for a bombardment of information that has been aggregated about the thousands of digital objects that describe in some way our physical environment — its infrastructure, history, culture, commerce and politics. In the mix will be social and personal information and sometimes even fictional events with this place as a backdrop.”

Een studie door Juliane Wagner van 2011 toont aan dat gebruikers van smartphones het toestel zien als een bron van allerhande informatie, maar ook als een hulpmiddel om bereikbaar te zijn op verschillende manieren. Journalisten hebben constant nood aan informatie en moeten voortdurend in verbinding staan met bijvoorbeeld hun redactie. Zij hebben dus alle reden om in te gaan op deze nieuwe trend. Bovendien voorspelt Wagner dat de markt op de noden zal blijven inspelen en steeds meer mogelijkheden zal aanbieden om aan informatie te raken en om in contact te komen met anderen.

Veel journalisten zijn reeds overtuigd van het nut en de omroep BBC stelt de toestellen zelfs gratis ter beschikking aan haar medewerkers. De toekomst van de smartphone binnen de journalistiek lijkt verzekerd. De vraag is dan of de smartphone mee zal evolueren met de journalistiek of omgekeerd.


Noot: dit academische artikel werd geschreven in functie van de opleiding Journalistiek.

Advertenties

Over Gunther Malin

Nationaal eindredacteur bij 'Het Laatste Nieuws' en journalist.

Reacties

3 gedachtes over “Smartphone: Zwitsers zakmes voor journalisten

 1. Zodra ik beslist heb welk model ik wil, schaf ik mij er een aan.
  Maar hoe zit het met abonnementen? Ik weet dat je bijvoorbeeld voor de iPhone een nieuwe simkaart nodig hebt. Welke bijkomende kosten zijn er nog verbonden aan je eerste aankoop?

  Geplaatst door Lynn Claerhout | 20 oktober 2011, 7:56 pm
 2. Abonnementen of herlaadkaarten hangt helemaal van jouw gebruik af.

  Als je veel sms’t en van plan bent veel mobiel te surfen, kan je bij Mobile Vikings terecht: 15 euro/maand voor 1000 sms’en en 2GB (= extreem veel) mobiel internet. Kosten voor bellen gaan dan gewoon van die 15 euro af.

  Als je geen sms’er bent en normaal mobiel surft (mails checken, FB, lightversies van nieuwssites,…) dan kan je bij Proximus bijv. gedurende de eerste 4 maanden voor 10 euro 1GB krijgen of voor 5 euro 250MB. Sms en bellen betaal je daar dan bovenop. Na die vier maanden betaal je 20 euro voor 1GB of 10 euro voor 250MB. Dat is wel de formule voor een abonnement. Hoe het met de herlaadkaarten zit, kan ik je zo niet vertellen. Over Mobistar weet ik al helemaal niets.

  Wanneer je naar Mobile Vikings overstapt, krijg je een nieuwe SIM, maar je kan daar zonder problemen en volledig gratis je nummer behouden. Als je overschakelt tussen andere operatoren krijg je misschien ook een nieuwe SIM, maar als ik me niet vergis kan je quasi overal wel je nummer behouden.

  Aan jouw eerste aankoop zijn dus enkel de kosten voor herlaadkaart/abonnement verbonden. Afhankelijk van het merk/model moet je dan misschien wel accessoires kopen als je die echt wilt (bijv. een houder voor in de wagen wanneer je de GSM als GPS gebruikt). De meeste app’s voor de smartphone zijn echter volledig gratis (legaal!) te downloaden.

  Geplaatst door Gunther Malin | 20 oktober 2011, 9:00 pm

Trackbacks/Pingbacks

 1. Pingback: Het leven zoals het is: journalist met smartphone « Kirsten's journalistenblog - 27 december 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 57 andere volgers

Advertenties
%d bloggers liken dit: