//
Italië, Opinie

[Opinie] Rellen symptoom van lepreus Italië

Na de zware rellen in Rome, waarbij 135 gewonden zijn gevallen, zijn de regeringspartijen op zoek gegaan naar de verantwoordelijken. De rechtse partijen wijzen het linkse discours met de vinger, maar uit onderzoek zou blijken dat de relschoppers voornamelijk rechtse activisten waren. De rellen zijn een teken van de situatie in Italië. Ze zijn de stinkende wonde van een lepreus Italië.

door Gunther Malin

Volgens minister van Defensie La Russa (PdL) lag de aanleiding van de rellen bij de linkse partijen, die volgens hem alle middelen toelaten om Berlusconi dwars te liggen. Enkele gearresteerde relschoppers bleken echter te behoren tot de rechterzijde, terwijl anderen zichzelf eenvoudigweg anarchisten noemden. Volgens analisten kwamen de rellen echter niet ongelegen voor de Italiaanse regering, aangezien ze de aandacht afleidden van de economische en politieke problemen in het land. Daags voordien won Berlusconi nog maar nipt een vertrouwensstemming in het Parlement, tot ontzetting van veel burgers.

De betoging diende als een manier voor de burgers om hun ongenoegen te uiten over de huidige economische situatie. In navolging met de indignado’s kwamen veel Italianen op straat om te protesteren tegen lage salarissen en tegen het gebrek aan kansen op de arbeidsmarkt. De gewelddadige manifestanten overstemden grotendeels de vreedzame boodschap, maar het geweld kon ook niet los gezien worden van de politieke situatie in Italië. Il Cavaliere wordt quasi wekelijks als incompetent bestempeld door de oppositie, maar toch won hij keer op keer de vertrouwensstemmingen. De frustratie onder de bevolking loopt soms hoog op en hun middelen zijn beperkt. Geweld is echter niet de oplossing, dat erkenden ook de demonstranten die aanvankelijk aan de vreedzame betoging deelnamen.

De rellen simpelweg afschilderen als het werk van losgeslagen criminelen is kort door de bocht. Het zou de Italiaanse regering sieren mocht ze niet enkel op zoek gaan naar de daders, maar ook naar hun redenen. De oogkleppen moeten afgezet worden en het wordt hoog tijd dat de bevolking het respect krijgt dat het verdient. Het is tijd voor verandering. Italië heeft geen Berlusconi nodig. Italië heeft een regering nodig.

Advertenties

Over Gunther Malin

Nationaal eindredacteur bij 'Het Laatste Nieuws' en journalist.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 57 andere volgers

Advertenties
%d bloggers liken dit: