//
Actualiteit, Italië

Italiaanse pers monddood?

Aanstaande donderdag wordt in Italië nogmaals gestemd over de wet Bavaglio, die de persvrijheid sterk in gedrang kan brengen. Volgens Berlusconi moet de wet afluisterpraktijken beter regelen en beperken om wanpraktijken te voorkomen. De regering hoopt zo de burger te beschermen tegen illegale telefoontaps. In de praktijk dient de wet vooral om de journalistieke vrijheid in Italië aan banden te leggen.

door Gunther Malin

De eerste activiteiten rond het wetsvoorstel Bavaglio dateren al van 2008. In datzelfde jaar keurde de Italiaanse regering de wet Alfano goed. Die wet schonk gerechtelijke immuniteit aan de hoogste publieke functies, onder andere aan de Eerste Minister. Het Grondwettelijk Hof zou later echter oordelen dat de wet Alfano in strijd was met de Italiaanse Grondwet. Een jaar later, op 11 juni 2009, werd het voorstel Bavaglio goedgekeurd in het Parlement en later ook in de Senaat. Ondertussen volgde het ene schandaal rond Berlusconi het andere op. Hij werd onder andere genoemd in een schandaal rond escorts, de geheime P3-loge en hij raakte ook betrokken bij Ruby-gate. Verder zou hij ook een rol gespeeld hebben in de canapébenoemingen bij de staatstelevisie RAI. Een groot deel van die beschuldigingen was voornamelijk gebaseerd op telefoontaps. Berlusconi en partijgenoten wilden daardoor het goedgekeurde wetsvoorstel zo snel mogelijk omgezet zien in een wet. Aanstaande donderdag volgt een stemronde over nieuwe amendementen. Die stemronde zou niet enkel bepalen wat er gebeurt met de Bavaglio-wet, maar zou ook de val van de regering kunnen betekenen indien de wet niet goedgekeurd wordt.

Indien de wet van kracht wordt, kunnen journalisten geen verslagen van telefoontaps meer publiceren. Volgens de Italiaanse wet zijn documenten uit strafrechtelijke dossiers echter openbaar, tenzij bij lopende onderzoeken. De wet Bavaglio maakt de documenten niet opnieuw geheim, maar verbiedt enkel de publicatie in de pers. Journalisten krijgen nog steeds inzage en mogen erover praten met wie ze willen, maar ze mogen geen letter overnemen in hun blad. Doen ze dat wel, dan riskeren ze boetes tot € 10.000 euro. Een uitgever die de wet overtreedt, riskeert een boete van maximum € 450.000.

De wet oogstte veel protest sinds de eerste voorstellen in 2008, zowel bij de gewone burger als bij journalisten. Op de Italiaanse Wikipedia werd er gedurende enkele dagen enkel een protestpagina getoond. Marsen werden georganiseerd. Kranten vestigden dagelijks de aandacht op de aanval op de persvrijheid en onder andere Roberto Saviano (schrijver van Gomorra) verborg zijn verontwaardiging niet. “De wet Bavaglio is geen wet die de privacy van de burger beschermt. Het is een wet die de privacy van de macht beschermt. Niet de privacy van de personen aan de macht, maar van hun daden, oftewel hun wandaden”, besloot Saviano tijdens een bijeenkomst vorig jaar.

Donderdag lijkt een cruciale dag voor Italië. Er zal hoe dan ook een verliezer zijn, maar wie dat wordt valt af te wachten. Indien Berlusconi zijn slag thuishaalt, is dat een slag in het gezicht van de burger en de democratie. De vraag is dan hoelang de Europese Unie dit nog zal tolereren.

La stampa non può essere soggetta ad autorizzazioni o censure.
(De pers mag niet onderworpen worden aan bevoegdheden of censuur)

Artikel 21, Italiaanse grondwet.

Bron: La Repubblica
Advertenties

Over Gunther Malin

Nationaal eindredacteur bij 'Het Laatste Nieuws' en journalist.

Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Italiaanse pers gered? « de Actueel - 20 maart 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 57 andere volgers

Advertenties
%d bloggers liken dit: